Direksiyon Sınavında Sorulan Sorular
Yeni Direksiyon Sınavında Sorulacak Sorular
Direksiyon Sınavında Sorulacak Sorular 2022
Direksiyon sınavında sorulan sorular adlı makalemizi okumak üzere sitemize giriş yaptınız. Direksiyon sınavı başladığında adayın heyecanını üzerinden atmasına adına bir takım sorular sorulacaktır. Aşağıdaki makalemizde “Araç Tanıma” hikayesinin anlatıldığı bilgileri bulacaksınız. Mutlaka çalıştığınız arabanın tüm özelliklerini sınava girmeden öğreniniz. Direksiyon derslerine hiç katılmadan sınava girmek isteyen adayların çalışacakları aracın özelliklerini öğrenmelerini tavsiye ederiz.
Adaya sorulan sorulardan en fazla 5 tanesine cevap veremezse sınavdan başarısız sayılır.
Direksiyon sınavına girmeye hak kazanan sürücü adaylarının kuşkusuz merak ettiği en önemli şey, sınavda çıkacak sorular. Bu yazıda, geçmiş yıllarda çıkan sorular ışığında analiz yapan konunun uzmanlarının değerlendirme ve öngörülerini bulacaksınız. Bu öngörüler kesinlik taşımamakla birlikte sürücü adayları için bir yol haritası oluşturur.
Direksiyon Sınavında İlk 5 Dakikada Sorulacak Sorular Nelerdir ?
- Lastik Havalarının Kontrol Edilmesi
- Ön Kaputun Açılması ve İçindekilerin Sayılması
- Bagajın Açılması ve İçindekilerin Sayılması
- Debriyaj – Gaz – Fren
- Araç Vites Sayısı
- Araç Frenleri (El ve Ayak Freni)
- Araç İçi Lambaları (Aydınlatma)
- Araç İçi Gösterge Panelleri
- Sinyal ve İkaz Işıklandırmaları
LASTİK HAVALARININ KONTROL EDİLMESİ
Sınav komisyon başkanı tarafından öncelikle lastiklerin havalarının uygun olup olmadığı istenmektedir. Tüm lastiklere tek tek bakılıp gözle kontrol edildikten sonra ayakla vurarak test edilir. Bu kadarı yeterli olmakla birlikte bazen lastik hava basıncı değeri de sorulur. Sıfır kilometre araç alındığında yanında araç kullanım kılavuzu verilmektedir. Bu kitapçıkta kullandığınız aracın yüklü, yüksüz, yaz ve kış tarifelerinde uygun lastik basınç değeri yazmaktadır.
Bazı araçlarda ön kapının iç kısmında lastik hava basınç değerlerini gösteren bir bilgilendirme alanı yer almaktadır. Normal şartlarda sürüş güvenliğimiz açısından lastik basınçlarını her zaman kontrol etmeliyiz. Lastik havalarının normalinden az ya da fazla olması; fren ve yakıt tüketiminde istenen değerlere ulaşılmamasına, lastik patlama riskinin oluşmasına, araç performansının düşmesine sebep olabilir.
ÖN KAPUTUN AÇILMASI VE İÇİNDEKİLERİN SAYILMASI
Sınav görevlisi bir sonraki aşamada sizden ön kaputu açmanızı ve motor yağı kapağı, radyatör kapakları, motor soğutma suyu, motor yağı çubuğu gibi alanları göstermenizi ister. Kaputu açmak için her araçta farklı yerlerde olabildiği gibi genelde şoför koltuğunun sol alt tarafında yer alan bir mandal tarzı bölge yer alır. Bunu yaptıktan sonra açıldığını belli eden bir ses gelir ve araç içiyle işimiz biter.
Hyundai İ20 Motor Kaputu Tanımı
Yukarıda temsil edilen resimde sınavda size sorulacak alanlar belirtilmiştir. Kısa bilgiler şeklinde özetlersek, motor yağı gerekip gerekmediğini motor yağı çubuğu ile anlayabiliriz. Motor yağı sürtünmeyi azalttığı için araçlarda oldukça önemli bir unsurdur. Yaklaşık olarak 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekir. Motor yağının ne çok fazla ne de az olmaması gerekir. Bu kontrolü sağlarken aracın kapalı ve en az yarım saattir çalışmadığı durumlarda gerçek sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Radyatör içinde bulunan su, motor çalışırken sistem etrafında dönerek motorun sıcaklığını almaktadır. Radyatör içindeki suyun seviyesi çok önemlidir, belirle aralarla kontrol etmekte fayda vardır. Suyun bitmesi durumunda motor hararet yapar ve sonucunda ciddi maliyetler ortaya çıkabilir. Kış aylarında motor suyunun donmaması için radyatör içine antifriz konulur.
BAGAJIN AÇILMASI VE İÇİNDEKİLERİN SAYILMASI
Sınav komisyon görevlisi bagaj kapağını açmamızı isteyecek ve yukarıda görülen aletleri açıklattıracaktır. Siyah çerçeveli yazılarla belirtilenler bagajın içinde tanzim edilmiş bir şekilde yer almalıdır. Kaza veya her hangi bir acil durum anında üçgen işaretleme reflektörü en az 30 metre uzağa koyulmalıdır. Gelen araçların 150 metre mesafeden kendi aracımızı görmeleri sağlanmalıdır.
Kırmızı çerçeveli yazılarla belirtilenler bagajın alt tarafında yer alan daha spesifik aletlerdir. Lastik değişimlerinde aracı kaldırmak için kullanılan kriko ve kriko kolu, lastikteki vidaları (bijon) çıkarmak için kullanılan bijon anahtarı, aracımızı çekmek için kullandığımız çekme demiri bulunmaktadır. Bagajın açılması ve belirtilen nesnelerin sayılması direksiyon sınavında sorulan sorular kısmında sürekli yer almaktadır.
DEBRİYAJ – GAZ – FREN
Manuel vites araçlarda şoför koltuğunun ayak bölümü konumunda 3 adet pedal bulunmaktadır. Sol ayak sadece debriyaj pedalına basmak için kullanılır. Sağ ayakla gaz veya fren pedalına basılması gerekir. Otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Dolayısıyla sol ayak hiç kullanılmaz ve istenilen pedallar sağ ayak kullanılarak basılır.
ARAÇ VİTES SAYISI
Sınav görevlisinin araç içerisinde size soracağı sorulardan biri de aracın kaç vitesli olduğudur. Genellikle binek türü araçlarda 5 ileri veya 6 ileri – 1 geri vites bulunmaktadır. Düz vitesli araçlarda bir debriyaj pedalı bulunurken otomatik vitesli araçlarda sadece fren ve gaz pedalı bulunur. Sürücü düz vitesten farklı olarak vites değiştirmez.
EL VE AYAK FRENİ
Sınav komisyon görevlisinin bir sonraki sorusu araçta kaç adet fren mekanizmasının olacağıdır. Araçlarda el ve ayak freni olmak üzere 2 adet fren mekanizması bulunmaktadır.
ARAÇ İÇİ AYDINLATMA
Araç içi aydınlatmalarının yerleri sınavda sorulmaktadır. Işıklandırma panelleri ön ve arka olmak üzere tavanda 2 adet bulunur ve açma-kapama düğmeleri hemen yanındadır. Araç içi ışıklandırma sistemi çoğu araçta otomatiktir kapıları açınca açılır kapayınca kapanır. Manuel olarak elle açılırsa işiniz bitince yine kapatılması gerekir aksi taktirde uzun süre açık kalması aküyü bitirmesine sebep olacaktır.
ARAÇ İÇİ GÖSTERGE PANELLERİ
Araç içi ön gösterge paneli sürücülerin en büyük yardımcısıdır. Direksiyon sınavlarında en çok hatanın yapıldığı yerlerden biridir ve dikkat edilmesi gerekir. Gösterge panelinin çok detaylı olmasından dolayı genel hatlarıyla bir kaç soru sorulmaktadır. Hemen hemen tüm araçların gösterge paneli birbirinden farklı olmakla beraber benzer bir yapı göstermektedir. Aşağıdaki görselde ikaz ışıklarının yanında 4 ana gösterge paneli bulunur.
Araçların marka ve modeline göre değişiklik gösterse de bir kere aşina olduğunuzda gösterge panellerini okumakta zorlanmayacaksınız. Genelde sol tarafta motor devir saati göstergesi, sağ tarafta hız göstergesi bulunur. Bunlara ek olarak motor soğutma suyu sıcaklığını gösteren hararet göstergesi ve yakıt göstergesi bulunur. Sınav komisyon görevlisi kontağı açıp motoru çalıştırmadan gösterge panellerinde yanacak ikaz lambalarından sorular sorar.
Motor çalıştırıldığında yukarıda işaretlediğimiz 3 ikaz lambasından herhangi biri yanıyorsa müsait bir yerde aracın kontak anahtarı kapatılır. Bu konuda daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız Araç Gösterge İşaretleri konumuza bakabilirsiniz.
SİNYAL VE İKAZ IŞIKLANDIRMALARI
Sınav komisyon başkanı bu aşamada sizlere sağa sinyal, sola sinyal, dörtlü flaşör, kısa ve uzun huzmeli farların yakılması, ön ve arka sis lambalarının yakılması, ön ve arka cam sileceklerinin çalıştırılması, araç havalandırma ve klima sistemi, dikiz aynalarının ayarlanması konularında sorular soracaktır. Bu konu ilerleyen zamanlarda detaylı olarak işlenecektir.
Direksiyon sınavında sorulan sorular ilgili uzmanların beklediği sorular genellikle yukarıda detaylandırılan sorular olsa da, sınav komisyonunun tercih edeceği farklı sorularla da karşılaşabilirler. Direksiyon sınavında başarısız olma durumunda hemen üzülmeyin. Direksiyon sınavına en fazla kaç defa girebilirim? konusunu inceleyerek daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Teşekkür ederim sayenizde sınavı başarıyla geçtim.
Geçen haftaki sınava buradan çalıştım ve rahatlıkla geçtim heyecan yapmayın yeter
Neler sorulyor
Yeteri kadar gayet akıcı bir şekilde anlatmışsınız teşekkürler
Çok net alıcı bir dil ile anlatılmış teşekkürler emeğinizin karşılığını alırsınız inşallah.saglicakla kalın.
sınava çalıştıran hocamdan daha güzel anlatmışsınız keşke hocalarıda sınav yapsalar en azından adaya ne kadar bilgi aktarıyor keşke bir ders kayıt altına alınsa
Neler sorulyor
açıklama çok yeterli. sayenizde hazırlandım
çok faydalı bilgiler herkez bilmeli